Massage: Shiatsu

Shiatsu therapeutische drukpunt massage.

Geschiedenis Shiatsu Massage

acupressure face massage

 

Shiatsu is een therapie, die afstamt van de eeuwenoude Chinese Geneeskunde.

De geschiedenis van de Shiatsu kent een rijk verleden en is waarschijnlijk één van de oudste van deze planeet. Alhoewel het oud is, is deze traditie van volksgeneeskunde, ook wel volksgeneeskunst genoemd, zich blijven ontwikkelen.

In de 6e eeuw waaide deze geneeskunde over naar Japan, waar al op grote schaal Amna werd geoefend. Dit is wat wij nu kennen als accupunctuur. In de loop van de eeuwen zakte de populariteit af van de Shiatsus Massage. In 1919 bracht Tamai Tempaku zijn boek Shiatsu Ho uit. Dit boek inspireerde veel invloedrijke shiatsuleraren, die later hun eigen praktische en theoretische visie ontwikkelden.

Vanaf de jaren vijftig is Shiatsu een hoogwaardige medische behandelmethode. In 1964 werd het officieel erkend als zelfstandig therapeutische behandelmethode door  het Japanse Ministerie van Volksgezondheid en Onderwijs.

 

Wat is Shiatsu massage?

Shiatsu is dus uit het verre Oosten afkomstige heilmassage. ‘Shi’ betekent vinger in het Japans en ‘atsu’ betekent druk. Shiatsu betekent dus letterlijk, druk met de vinger.

De basis is dat de vitale energie, in het Japan KI, in China CHI en in India PRANA, door de meridianen (kanalen) van het lichaam stroomt. Door druk uit te oefenen op bepaalde drukpunten, kan men de meridianen beïnvloeden. Hierdoor zal de KI , beter door de kanalen stromen en zullen blokkades van de energiestroom opgeheven worden. Dit heeft tot gevolg, dat specifieke organen en het lichaam als geheel beter zullen functioneren.

De bron van de levensenergie bevindt zich in de onderbuik, de Hara. Dat is in het Japans ’buik’ betekent. Ons Hara bevind zich net 3 vingers onder de navel. In vele Martial art beweeg je vanuit je Hara, maar ook als je danst, schildert of muziek maakt. Het is je centrum, je basis , je persoonlijke ontwikkeling, je gezondheid en je spirituele groei.

Van daaruit vloeit de levensenergie als een rivier door ons lichaam.

Helaas is de energie vaak niet in balans in het lichaam. In bepaalde delen kan teveel energie aanwezig zijn in andere delen weer te weinig. Shiatsu kan ervoor zorgen, dat de energie gelijkmatig verdeeld wordt.

 

 

De Ying en Yang

In vele Oosterse filosofieën worden deze twee tegengestelde krachten onderscheiden. Ying en Yang maken het leven mogelijk, Yin is de ontvangende kracht en Yang de scheppende. Je kan het mooi met je hart vergelijken.

Vector Yin-Yang with collection of Zen and oriental icons

Het symbool van de Ying en Yang zijn twee in elkaar verslingerende tekens in een cirkel, ze volgen elkaar. In het symbool zie je twee stippen. In het witte vlak een zwarte stip. In het zwarte vlak een witte stip. Dit geeft aan, dat het een ook in het ander zit en omgekeerd. Ze zijn bestanddelen van elkaar.

 

Yin stelt het vrouwelijke voor; passief, goed geaard, koud, winter, zoet en materie.

Yang stelt het mannelijke voor; voortbeweging, daadkracht, dynamisch, zout, energie, licht, warmte en zomer.

 

De Yin organenzijn; long, milt, nier, hart en lever.

De yang organen zijn; dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas

 

Kenmerkend van de Yin organen is dat ze gevuld zijn met bloed, met uitzondering van de longen, zijn ze wel omringd met bloed. Tevens is het levens bedreigend als ze zwak zijn.

De Yang organen zijn afwisselend vol en leeg en spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Het is niet levensbedreigend als ze zwak functioneren.

De organen zijn allemaal gekoppeld aan elkaar, elk Yin-orgaan is gekoppeld aan een Yang-orgaan, die een gelijksoortige functie heeft.

 

Longen- Dikke darm; Loslaten en opnemen

Milt- Maag; Opslag

Nier- Blaas; Zuivering

Hart- Dunne darm; kwaliteit van het bloed

Lever- Galblaas; verdelen van de energie

 

De Meridianen

Zoals het water in een rivierbedding stroomt, stroomt de levensenergie door ons lichaam. Deze riviertjes worden meridianen genoemd in de traditionele oosterse geneeskunde. Ze zijn niet zichtbaar of voelbaar, maar fundamenteel in de Chinese Geneeskunde en al 4000 jaar geleden beschreven. Ook de moderne wetenschap, vindt steeds meer aanwijzingen voor het bestaan van deze energiebanen die ons lichaam voorzien van levenskracht.

Acupuncture is a system of complementary medicine that involves pricking the skin or tissues with needles, used to alleviate pain and to treat various physical, mental, and emotional conditions. Originating in ancient China, acupuncture is now widely practiced in the West.

Er stromen 14 meridianen door ons lichaam, 12 meridianen stromen in de lengte van ons lichaam. De andere twee verlopen over de verticale middellijn van het lichaam. Een aan de voorzijde en de tweede aan de achterzijde.

Elke meridiaan is verbonden met een orgaan.

 

Voordelen Shiatsu Massage

Shiatsu werkt helend en kan op verschillende gebieden waardevol zijn. Het kan preventief gebruikt worden, maar kan ook om gezondheidsproblemen te verminderen en soms zelfs genezen. Het geeft een gevoel van fysiek als mentaal welzijn.

Hieronder een aantal voordelen van de Shiatsu.

 • Verlaging van de bloeddruk
 • Het vermindert en controleert stress
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Verhoging van vitaliteit en energie
 • Beter uithoudingsvermogen
 • Toegenomen stroom van lymfatische vloeistof
 • Verbetering van lichaamsenergie circulatie
 • Ontspant spieren en weefsel
 • Soepele spieren
 • Laat afval uit het lichaam afvloeien
 • Voorkomt kwalen
 • Verbetert de flexibiliteit
 • Vermindert mentale angsten
 • Vermindert nervositeit

Genoeg redenen om jezelf een Shiatsu massage te gunnen dus!

 

Wanneer geen behandeling?

Absolute contra-indicaties

 • Koorts (Verhoogde stofwisseling)
 • Infectieziektes zoals griep, ernstige verkoudheid
 • Chemotherapie of hoge dosis radiotherapie
 • Ernstige vaatziekten
 • Alle verdikkingen, waar de oorzaak niet van bekend is.
 • Ontstekingen, kans op verergering
 • Hoge bloeddruk
 • Bij de eerste drie maanden van een zwangerschap

 

NB Mensen met ernstige gezondheidsklachten, zoals een zwak hart, kanker, osteoporose of epilepsie, mogen alleen door een ervaren therapeuten worden behandeld.