Massage: Hotstone

Spa theme photo collage composed of different images

Geschiedenis Hotstone massage

Azië

De Hotstone massage, wordt in Azië al bijna 4000 jaar lang toegepast, onder andere om de spijsvertering en het functioneren van inwendige organen te verbeteren. De warme stenen werden bijvoorbeeld direct op de maag geplaatst om zo op die plek de pijn te verlichten. De warme stenen zouden ook de energiestroom in het lichaam stimuleren.

Indianen

De Indianen gebruikten al honderden jaren geleden warme stenen tijdens rituelen in zweethutten. De stenen werden gebruikt voor massages en om warmte vast te houden. De warme stenen zouden balans tussen lichaam en geest herstellen en het lichaam ontgiften. De stenen werden verwarmd met behulp van de vier elementen; water, vuur, lucht en aarde. Met de warme stenen wreef men over de plek waar men klachten had.

Hawaïaanse en inheemse invloeden

Jarenlang hebben medicijnmannen in Hawaï, de zogenaamde Kahuna’s, warme stenen gebruikt voor massages en genezingsrituelen. Zo werden bij traditionele Lomi Lomi massage warme lavastenen op het lichaam geplaatst, om de bloedcirculatie te bevorderen. De lavastenen werden ook gebruikt om de huid te scrubben en te peelen. Binnen de Zuid-Amerikaanse genezings tradities, werden de warme stenen onder andere toegepast om menstruatiepijn te verzachten en bij massages na de bevalling.

Moderne tijd

Vandaag de dag, kan men de Hot Stone massage niet meer weg denken uit een massage praktijk. Hot Stone massage, heeft zich razend populair gemaakt binnen de hedendaagse westerse cultuur.

Contra- indicaties

Contra-indicaties Hotstone massage

Een contra-indicatie is een reden om een behandelmethode niet uit te voeren. We kunnen een onderscheid maken tussen relatieve en absolute contra-indicaties. Een relatieve contra-indicatie betekent, dat er in sommige gevallen wel mag worden gemasseerd, maar dat bijvoorbeeld bepaalde plekken op het lichaam moeten worden vermeden en/of in samenspraak met een arts. Een absolute contra-indicatie betekent, dat er absoluut niet mag worden gemasseerd.

Relatieve contra-indicaties Hot Stone massage

Blauwe plekken en kneuzingen: Op de blauwe plekken en kneuzingen mag niet worden gemasseerd, ook mogen er geen warme stenen op deze plekken worden gelegd.

Spataderen: De plekken met spataderen worden niet gemasseerd en mag niet met warme stenen worden bedekt.

Reuma: In de meeste gevallen is reuma een contra-indicatie voor Hot Stone massage, maar bij bepaalde vormen van reuma is massage wel mogelijk, bijvoorbeeld als er geen sprake is van actieve ontstekingen. Overleg dit met een medisch deskundige.

Zwangerschap: Het masseren en in welke fase van de zwangerschap loopt erg uiteen. Indien een Hot Stone massage tijdens de zwangerschap echt gewenst is, moet dit steeds gebeuren in samenspraak met een arts.

 

Absolute contra-indicaties Hot Stone massage

Diabetes: Door de massage en de warme stenen kunnen er bij een gevoelige huid lichte brandwondjes en blauwe plekken ontstaan, die bij iemand met diabetes moeilijker zullen genezen.

Huidontstekingen: Omdat er bij huidontstekingen vanzelf al warmte vrijkomt, zal een Hot Stone massage de ontsteking alleen maar verergeren, dus geen Hot Stone massage totdat de huidontsteking helemaal is verdwenen.

 

Hoge bloeddruk

Vanwege de warmte die vrijkomt bij een Hot Stone massage, zal de bloeddruk stijgen. Als u al last heeft van een te hoge bloeddruk, is deze massage daarom niet geschikt!

 

Burn-Out of extreme vermoeidheid

Hoewel een Hot Stone massage een uitstekende behandeling is om stress te verminderen, is het een absolute contra-indicatie bij een burn-out en extreme vermoeidheid Vanwege de diepe inwerking is het effect van de massage soms nog dagenlang voelbaar is. Mensen met burn-out of die extreem vermoeid zijn, zullen zich hierdoor nog vermoeiender gaan voelen.