Massage: Ayurvedische Massage

Geschiedenis Ayurveda

Ayurveda wordt ook gezien als een systeem van heilzame kennis welke de oudste vorm van geneeskunst (5000 jaar!) vertegenwoordigt in menselijke samenleving. Ayurveda betekent vrij vertaald: ‘Kennis van het leven’. Het woord Ayurveda bestaat feitelijk uit twee woorden, ‘Ayus’ dat leven betekent verandert volgens de regels van de Sanskriet grammatica in  ‘Áyur’ wanneer dit woord verbonden wordt met een ander woord. Het tweede woord ‘Veda’ betekent kennis of zicht. Dit inzicht  heeft zowel betrekking op het werkelijke zelf, de omgeving waar men deel van uit maakt als ook de totale schepping. Het leert ons eigenlijk hoe we lang en gelukkig kunnen leven.ayumassage

Ayurveda is een holistische leer. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en genezing gaat dan ook van dit grond beginsel uit. Door de inwendige en uitwendige omgevingsfactoren te bestuderen, kunnen we de verbinding van lichaam, ziel en geest beïnvloeden.

Ayurveda gaat ervan uit, dat men alleen in goede gezondheid zijn doelen in het leven kan bereiken. Men kan dan niet alleen voorruitgang boeken voor zichzelf, maar ook voor anderen en voor de wereld.

 

Ayurveda hedendaags

In India is deze oude genees-en zienswijze met het verstrijken van de tijd, op een korte onderbreking na, altijd toegepast. In deze laatste decennia zien we dat Ayurveda weer op brede schaal wordt toegepast. Met steun van de regering en de industrie, wordt er India veel onderzoek gedaan naar farmacologische werking van kruiden en Ayurvedische behandelmethoden. Ook in het westen is men begonnen met onderzoek naar farmacologische werking van Indiase kruiden. Het resultaat is nu de registratie van Ayurvedische medicijnen.

 De drie Dosha’s

Definitie van gezondheid in Ayurveda

“Sama dosha sama agnischa sama dhatu mala kriyaaha | Prasanna atma idriya manaha swastha iti abhidheeyate”- Sushruta Samhita

De mens is in perfecte gezondheid, als de drie Dosha’s in evenwicht zijn, het spijsverteringsvuur en de eetlust goed werken, alle lichaamsweefsels en de uitscheidingsprocessen normaal functioneren, alle fysiologische processen in perfecte eenheid zijn, en de ziel, de zintuigen en de geest een staat van geluk en tevredenheid ervaren.

Vata, Pitta, Kapha (beweging, stofwisseling, structuur)

De drie ‘Dosha’s’( basis krachten) in de Ayurvedische gezondheidsleer, en hun harmonie, respect, balans wordt,  zijn zeer belangrijk.

Volgens Ayurveda bestaan er drie basiskrachten, die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie ‘Dosha’s’. Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen het eigen type. De individuele verdeling van de drie Dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten.

 

Maar wat zijn Dosha’s precies?

In de Ayurveda worden de Dosha’s beschreven als drie fundamentele principes, die de natuur en ook ons eigen menselijke lichaam doordringen en zodoende alle fysiologische processen regelen. Ze beschrijven de mens op alle gebieden, zowel met zijn geestelijke als ook zijn lichamelijke talenten; zijn individuele constitutie, zijn temperament, voorkeuren en afkeuren, voedingsbehoeften en nog veel meer.

Deze drie Dosha’s bestaan uit vijf elementen; ‘Vata’ uit lucht en ruimte, ‘Pitta’ uit vuur en water, ‘Kapha’ uit water en aarde. Als de drie Dosha’s  in evenwicht zijn, betekent dit, dat alle lichaamsfuncties ongehinderd kunnen verlopen – volgens ayurveda zijn we dan kerngezond en zitten we prettig in ons vel. Als Dosha’s niet in evenwicht zijn, bijvoorbeeld omdat één dosha overmatig veel invloed uitoefent, kunnen ziekten optreden. Daarom leggen de ayurvedische geschriften uit met welke eenvoudige maatregelen we de natuurlijke balans van een dosha weer op zachte wijze kunnen herstellen.

VATA: het bewegingsprincipe

Is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata- dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

De kenmerken van een Vata-type zijn:

Fysiek

Een tenger persoon / Doorgaans een droge huid/ Nerveus van aard / Snel pratend en bewegend / Kan moeilijk stil zitten / Lichte slaper, neigt naar slapeloosheid / Snel van begrip, maar vergeet ook weer snel / Moet regelmatig eten /Zwakke tot trage spijsvertering (snel gasvorming) / Emotioneel / Raakt snel vermoeid / Perfectionistisch neigt naar een drang / Geneigd zich snel zorgen te maken / Loopt snel / Minder lichaamskracht dan de anderen / Doet alles heel snel / Kan niet goed tegen koffie(wordt snel nerveus en krijgt snel last van suiker spiegelschommelingen) / Houd van snoepen (zoet), wordt rustig door zoet / Neigt tot ‘te’ snelle besluitvorming.

PITTA: het stofwisselingsprincipe

Regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties. Pitta bestaat in de eerste plaats uit het element vuur. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goed spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en heldere geest.

De kenmerken van een Pitta-type zijn:

Fysiek

Normaal postuur, het lichaam is niet erg stevig / Gemiddelde lichaamskracht en normaal uithoudingsvermogen / Heeft een afkeer tegen warmte en zonnebaden / Ondernemend en heeft uitdagingen nodig / Blozende gelaatskleur, vaak sproeten en oneffenheden.

Emotioneel

Bij stress neiging tot prikkelbaarheid en boosheid/ Ambitieus / Gedreven / Fanatiek / Veeleisend / Kritisch / Loopt met vastberaden tred / Houd zich bezig met de grote lijnen en is daardoor een goede manager / Enthousiast / Houd van vlees / koffie en alcohol / Houdt van koud eten (rauwkost, ijs, salades)

KAPHA: het structuurprincipe

Geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water, worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Kenmerken van een Kapha – type zijn:

Fysiek

Over het algemeen stevig tot zwaar gebouwd / Is in staat tot grote lichamelijke kracht en groot uithoudingsvermogen / Heeft de neiging snel aan te komen / Constante energie / Langzame en gracieuze bewegingen / Neemt niet snel informatie op, maar onthoudt des te beter / Langzame spijsvertering / Houd van calorierijke voedingsmiddelen / Diepe lange slaap

Emotioneel

Kan goed met stress omgaan / Loyaal / Verdraagzaam / Hartelijk / Vergevingsgezind / Emotionele eter ( Zoekt snel troost met eten)

Ontwaakt langzaam / Blijft lang in bed liggen en heeft koffie nodig om goed wakker te worden / Functioneert het beste in de middag

3 De vijf elementen ( Pancha Mahabutha’s)

Ayurveda gaat ervan uit, dat wij opgebouwd zijn uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Dit zijn de bouwstenen van alles wat er is: het heelal met zijn sterren en planeten, de aarde, de planten, de dieren en de mens zijn allemaal opgebouwd uit deze vijf elementen.

Aarde

Alles wat vast is wordt beschouwd als aarde. Het staat voor stabiliteit, duurzaamheid en starheid. In het lichaam zijn botten, tanden en weefsel tekenen van aarde.

Water

Alles wat vloeibaar is wordt beschouwd als water. Water symboliseert verandering en vertegenwoordig de vloeibare staat. Alle levende organismen hebben water nodig om te overleven. Een groot deel van het lichaam bestaat uit water: bloed, lymfe, en andere vloeistoffen bewegen tussen de cellen en bloedvaten, om ze zo te voorzien van energie, afvalstoffen af te voeren, lichaamstemperatuur te regelen en voor afweer te zorgen.

Vuur

Alles wat dingen kan omzetten zoals bij een verbranding wordt beschouwd als vuur. Vuur is de kracht om vast in vloeibaar of gas en terug te transformeren. De enzymen in onze maag, zorgen dat uw voedsel omgezet wordt in bruikbare stukjes. In het lichaam is vuur de energie, die de atomen met elkaar verbindt. Het zet ook voedsel om in vetten en spieren en energie. Het zorgt ook voor gevoelens, gedachten en reacties van het zenuwstelsel.

Lucht

Alles wat gasachtig is zoals zuurstof en stikstof, noemen we de lucht, wij ademen zuurstof in. Lucht is mobiel en dynamisch. Binnen het lichaam is lucht of zuurstof de basis voor alle energie en processen. De lucht is een vereiste voor vuur.

Ether

De ether is de ruimte waarin alles in plaatsvindt. De belangrijkste eigenschap van de ether is geluid en vibratie. Ether is de ijlste van de vijf en wordt beschouwd als het element  waar alle andere elementen in voor komen. In iedere cel van ons lichaam zijn wij verbonden met ether of veld om ons heen. Dit laatste element is het lastigste te begrijpen.

4 Abyanhga massage

 ontspanningsmassage

De complete Ayurvedische lichaamsmassage, wordt Abhyangha genoemd en is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en is daarmee onderdeel van de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt de Ayurvedische massage bij het genezen van veel verschillende klachten en is het onderdeel van een behandel programma of als voorbereiding op de Pancha Karma kuur. Deze vorm van massage geeft niet alleen prettige gewaarwording, maar helpt tevens bij voorkoming en genezing van talloze aandoeningen en werkt versterkend voor het zenuwstelsel. Het hele lichaam wordt met warme medicinale kruidoliën  gemasseerd, waarbij de bloedsomloop wordt gestimuleerd, de weefsels worden gevoed en de gewrichten en spieren worden versoepeld. De massage heeft een pijnstillend effect en is ook goed voor de huid. Bij deze massage worden automatisch de (Nadi’s) energiebanen en de (Marma’s) vitale energie punten gestimuleerd waardoor het zelf genezend vermogen van lichaam en geest worden aangezet.

De werking van oliën is gericht op het balanceren van de Dosha’s en het reinigen van de weefsels en kanalen. Veel kruiden oliën zijn gebaseerd op een basisolie zoals; sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) waar kruiden in verwerkt zijn.

Deze Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud of jong.

Voordelen Abyanhga Massage

De ayurvedische massage draagt onder andere bij aan:

  • Het activeren van het lymfesysteem en de bloedsomloop
  • Het bestrijden van stress, vermoeidheid en slapeloosheid
  • De bewustwording van het lichaam
  • Verlichting van de spierspanning
  • Herstel van vitaliteit van het lichaam en geest

 

Dit zegt de Rigveda, één van de oude ayurvedische geschriften erover:

Ayam me hasto Bhagavan : Mijn hand is als de goddelijke kracht

Ayam me bhagavattavah: Van oneindige zaligheid is mijn hand

Ayam me visvabhheshajah: Deze hand kent alle genezende geheimen

Ayam shivabhimarshanah : Het maakt heel met haar zachte aanraking

 

Wanneer geen behandeling geven?

De Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond, ziek, jong of oud.

De contra-indicaties bij een ayurvedische massage

  • Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap
  • Bij kanker
  • Bij koorts
  • Direct na het eten