Nieuws

ZenGrace.nl is inmiddels gediplomeerd met het diploma Aromatherapie.

Dit is een toegevoegde waarde en een grote aanvulling in combinatie met de massages. Essentiële oliën hebben een helende werking.

Lees de informatie bij Aromatherapie.

 

Wilt u meer weten meld u aan en Like u dan op Facebook ZenGrace. Om op de hoogte te zijn van al mijn activiteiten en kortingen.

Binnenkort wordt ZenGrace in een nieuw fris jasje gestoken met uitbreiding (een verrassing!) nieuw website en logo! Hoe geweldig is dat!

 

Openingstijden zon en feestdagen

De openingstijden in de avonduren:

Vanaf 19.30

smiddags vanaf 14.00

Zon en feestdagen en bouwvakantie gesloten.

29 Juli t/m 11 Augustus

Nu ook Zaterdag open van 14.00/17.00

en zondag gesloten.

 

ZenGrace

Geschiedenis van essentiële oliën.

 

Prehistorie.

Pre his.

Overal op de wereld is de mens gefascineerd door de oudheid. Archeologen graven op iedere plaats waarvan zij vermoeden, dat Moeder Aarde er misschien schatten verbergt. Tijdens deze opgravingen gaan de wetenschappers niet alleen op zoek naar zichtbaar materiaal zoals potten, gereedschappen of menselijke resten. Ook de grond zelf wordt gezeefd en helemaal geanalyseerd. En wat blijkt? Op veel prehistorische  nederzettingen en begraafplaatsen is fossiel stuifmeel te vinden. De onderzoekers ontdekken overal sporen van planten waarvan nu bekend is dat zij medicinale eigenschappen hebben. Een aantal van deze eigenschappen moeten deze oermensen gekend hebben. Ze zullen dit hebben geweten door eigen waarneming of door toevallige ontdekkingen.

De oermens is immers volledig afhankelijk van de natuur geweest. Misschien heeft hij de kunst van het genezen afgekeken van de dieren. Misschien heeft hij gezien hoe gewonde dieren bepaalde planten aten en daaruit zijn eigen conclusies trokken. Misschien heeft hij bij toeval ontdekt welke bladeren, bessen, vruchten of wortels hij heeft kunnen gebruiken bij ziekte of bij verwondingen. We kunnen het niet bewijzen, maar sommige opgravingen zijn wel erg wonderbaarlijk.

Graf van mannelijke Neanderthaler in Irak

Een eerste verrassende ontdekking over het gebruik van planten kunnen we vinden in blootlegging van een graf van een volwassen mannelijke Neanderthaler. Dit graf is in 1960 gevonden door een groep archeologen die onderzoek verrichten in een oude grot nederzettingen in Noord Irak. Tijdens dit onderzoek stuitten de mannen op een nagenoeg ongeschonden graf waarvan duidelijk werd dat het mee dan 60.000 jaar oud moest zijn. De man lag op een bed van houten paardenstaart en in de grond eromheen vonden de onderzoekers allerlei restanten stuifmeel. Hieruit trokken zij de conclusie dat de man met een soort bloemenkrans ter aarde besteld moest zijn geweest. Ook andere analyses toonden aan dat deze Neanderthaler niet zo maar begraven was, maar dat hier een uitgebreid ritueel aan vooraf was gegaan.

Uiteraard werd het stuifmeel uitgebreid onderzocht. Hieruit konden de wetenschappers achterhalen welke planten er tijdens het ritueel waren gebruikt. Dit waren; duizendblad, kruiskruid, korenbloem, distel, druifhyacint en stokroos. Veel van deze planten hebben geneeskrachtige en koortsverlagende eigenschappen. In combinatie met de bewijzen voor een rituele begrafenis, is het daarom verleidelijk om aan te nemen dat het neanderthaler ras kennis had van de geneeskrachtige werking van planten!

 

Vuur, ontsmetting en hallucinaties

Op het moment dat de oermens zelf vuur leerde maken, veranderde er een heleboel. Hij was niet meer afhankelijk van rauw voedsel, maar kon het nu ook braden. Hij zal waargenomen hebben dat sommige planten bijzondere geur effecten hadden. Ook verschillende houtsoorten gaven verschillende soorten effecten. Sommige houtblokken maakten slaperig, anderen veroorzaakten juist opwinding of zelfs hallucinaties. Roken werd toen als een medische behandeling beschouwd en in vel oude ziekenhuizen stonden speciale bakjes waarin speciale kruiden gebrand werden.

Het inademen van aromatische rook is niet alleen ontsmettend, het kan ook hallucinaties opwekken. De papaver is een van de oudste planten, die al in het neolithicum gecultiveerd werd om haar hallucinerende en verdovende eigenschappen. Ook vandaag de dag zijn de gebieden ten noorden van Irak nog immer grote papaver producerende landen.

 

Het Egyptische rijk

Het oude Egypte spreekt tot de verbeelding van veel mensen over de hele wereld. Duizenden mensen bezoeken dagelijks de indrukwekkende Pyramides, de ontzaglijk grote tempels en de mysterieuze graftombes. Een dag in Egypte neemt je meteen terug naar de wortels van een imposante beschaving.

Egypte

De Egyptische beschaving is rond 3.000 jaar voor christus ontstaan. De cultuur ging  in 322 voor christus ten onder na de verovering door Alexander de Grote. De Egyptenaar leefde helemaal in harmonie met de cyclus van de natuur, de godenwereld en had een grote kennis op medisch gebied.

Het leven in Egypte speelde zich voornamelijk rond de cyclus van de Nijl af. De overstromingen van de Nijl zorgde ervoor, dat het landbouwgebied aan de oevers regelmatig geïrrigeerd werd waardoor de bevolking voedsel kon verbouwen. Om hun Goden te eren bouwden ze vele prachtige tempels, piramides en indrukwekkende standbeelden.

We weten met zekerheid dat de Egyptenaren een diepgaande kennis hadden over kruiden en hun medicinale werking.  In graven zijn muurtekeningen en oude papyrusrollen uit ongeveer 2.800 voor Christus gevonden, waarop de medische werking van kruiden wordt uitgelegd. Op andere papyrusrollen zien we hoe olie, parfum en wierook toegepast diende te worden om de Goden te verheugen. De cultuur is op vele verschillende manieren onderzocht en daaruit kunnen we makkelijk ventileren welke rol aromatische kruiden in het alledaagse leven van de oude Egypte hebben gespeeld.

 

Medische toepassingen

De Egyptenaren bereikten een hoge ontwikkeling op medisch gebied en veel van de door hen beschreven planten worden ook nu nog in de medische wereld gebruikt. De Egyptenaren voerden zelfs risicovolle maar succesvolle hersenoperaties uit. In verschillende gemummificeerde overblijfselen zijn hiervoor bewijzen gevonden. Er was bijvoorbeeld duidelijk te zien dat een persoon aan zijn schedel geopereerd was. De hechtingen waren zichtbaar en speciale daterings technieken toonden aan dat dit ruim voor zijn dood moest hebben plaatsgevonden. Aromatische kruiden werden ook ingezet bij ziekten en epidemieën. De Egyptenaren kenden blijkbaar antivirale werking van veel planten.

Kruiden in de keuken

De aromatische kruiden werden ook zorgvuldig toegepast in de Egyptische keuken. Ze dienden om het eten meer geur en smaak te geven, maar ook als ondersteuning van de spijsvertering. Veel Egyptenaren hadden gecultiveerde velden waarop ze verschillende vruchten en groenten verbouwden. Daarnaast bezaten ze prachtige kruidentuinen.

Kruiden voor de mens en de Goden

De aroma’s werden op indrukwekkende manier verwerk in allerlei zalven, elixers, pillen, zalfjes, kompressen en wieroken voor de mens zelf, maar ook om de Goden te behagen.

Kruiden als begeleider op de reis na de dood

Een ander beroemd aspect uit de cultuur van de Egyptenaar is het balsemen en mummificeren van overledenen. Hun techniek was daarbij zo professioneel dat wij, in onze moderne beschaving, vele nagenoeg ongeschonden mummies gevonden hebben. De meest spraakmakende vondst is het graf van Tut anch Amon.

Bij de balseming maakten de Egyptenaren gebruik van vele verschillende plantenextracten en harsen zoals Ceder en Mirre. Om de houdbaarheid van het lichaam nog verder te verlengen werden de maag, longen, darmen en lever uit de buik gehaald en in speciale kruiken oftewel canopen  gestopt. De lege buikholte werd daarna gereinigd met palmwijn en alle holtes werden gevuld met kruiden. Het hele lichaam werd vervolgens gezouten en gedroogd, waarna men het 70 dagen liet rusten. Dan werd het in gegomde bandages gewikkeld en gereed gemaakt voor de begrafenisprocessie naar de graftombe.

 

Uittocht van de Joden uit het Egyptische Rijk

In het Oude Testament vinden we het verhaal van de uittocht van de joodse bevolking uit Egypte naar Israël.  Deze uittocht vindt rond 1.240 voor Christus plaats en het volk nam hierbij een grote voorraad gommen, harsen en oliën mee.

De kennis over de werking en toepassingen van deze producten verspreidde zich snel naar het Arabische schiereiland en het Middellandse zee gebied. Ook door de vele handelsroutes beleefde het gebruik van aromatische planten een grote opmars. Later in de geschiedenis zien we hoe de Wijzen uit het Oosten mirre en wierook aanbieden aan het pasgeboren Christuskind.

Het Griekse en het Romeinse rijk

De Grieken leerden de aromatische planten en hun toepassingen niet alleen kennen via de Joden uit Israël, maar ook door hun eigen rechtstreekse bezoeken aan Egypte. Herodotus  leefde ongeveer 425 voor Christus. Hij heeft uitgebreid beschreven  hoe terpentijn gedistilleerd kon worden. In andere geschriften vinden we veel informatie over parfum en geurende stoffen. Tijdgenoot Dioscorides maakte zelfs een hele studie van aromatische planten en schreef er een vijfdelige materia over die hij de ’herbarius’ noemde. Ook de grondlegger van de geneeskunde, Hippocrates, maakt regelmatig  melding van het gebruik van geparfumeerde ontsmettingsmiddelen, warme omslagen en aromatische helende zalven.

Romeinen

De Romeinen waren helemaal dol op parfums en geur en grepen nagenoeg iedere mogelijkheid aan om zichzelf te kunnen voorzien van een lekker luchtje. Het haar werd gepoederd, het lichaam ingeolied of ingecremed en de kleren en het bed bestoven met aromatische wateren. Ook hun medische kennis over aromatische planten was hoog. Na de val van het Romeinse rijk vluchtten veel artsen naar het oostelijke Constantinopel. Van daaruit werd hun kennis verder verspreid richting het Midden Oosten en de Arabische Wereld. Een bekende geleerde, medicus  en filosoof is de Perzisch-Iraanse wetenschapper Avicenna. Deze man leefde in de 11e eeuw en heeft meer dan 450 medische boeken geschreven. In een van deze boeken beschrijft hij de werking van zo’n 800 planten, die hij gebruikte tijdens zijn medische behandelingen. Hij gebruikte de aromatische oliën voor massages en manipulaties van de geest. Ook was hij verantwoordelijk voor het verder verfijnen van de distillatietechniek om de oliën uit de planten te kunnen winnen. De man heeft zelfs een boek geschreven dat helemaal gewijd was aan de roos. Rozenwater werd dan ook een van de meest populaire geuren en kwam door kruistochten en handelsroutes uiteindelijk ook in het Europese westen terecht.

De oudste oliën ter wereld

Fles

De oliën werden bewaard in stenen of albasten vazen veel Egyptische, Griekse en Romeinse olievazen zijn bewaard gebleven en nu te vinden in talrijke musea ’s over de hele wereld. De vaas die je hier ziet stamt uit het Romeinse rijk en hier werd parfum essence in bewaard.

 

 

Europa in de middeleeuwen

Voor Europa ging door de val van het Romeinse rijk in eerste instantie veel kennis verloren. De Europeanen stonden nu aan de vooravond van de donkere middeleeuwen. Deze periode kenmerkt zich door de grote pandemieën, zoals de pest oftewel de zwarte dood.

middeleeuwen

De pest zorgde tussen de 13e en de 19e eeuw voor de dood van 25 tot 40 miljoen mensen. Meer dan een kwart van de Europese bevolking werd hierdoor uitgeroeid.

De bevolking probeerde zich tegen deze epidemieën te beschermen door een grootschalig gebruik van planten en aftreksels, pillen en drankjes, ruikappeltjes en ruikertjes. Lavendel, Salie en Rozemarijn waren erg populair. Ze werden in kruidenbuideltjes gestopt om linnen lekker te laten ruiken en om de kleding tegen motten te beschermen. De vrouw des huizes strooide regelmatig gedroogde kruiden op haar vloer om de kamers een lekkere geur te geven en om vlooien, vliegen en teken af te weren. In tijden van ernstige epidemieën staken de mensen op bepaalde afstanden in de straten grote vuren aan. Ze geloofden dat de rook een sterk ontsmettingsmiddel was en hen zo kon beschermen tegen infectie.

Met de uitvinding van de boeken drukkunst zien we in de 15e,16e en 17e eeuw veel kruidenboeken verschijnen en in apotheken zijn lavendelwater en etherische oliën te koop. Een beroemd boek is de ‘Grete Herbal’ uit 1526. Hierin staat, naast een opsomming van veel aromatische planten en hun genezende werking, ook beschreven hoe je door middel van destillatie de olie aan de planten kunt onttrekken.in deze zelfde periode zien we hoe alchemisten zich eveneens bezighouden met de destillatieproces. Zij noemen de zoektocht naar de steen der wijzen oftewel het alchymisch huwelijk. Er wordt een duidelijke vergelijking gemaakt tussen het onttrekken van de verfijnde en pure essence uit een plant en de verfijning en puurheid van onze innerlijke psyche.

Maar soms werd het gebruik van natuurgeneesmiddelen ook overdreven. Op 2 februari 1685 kreeg Keizer Karel de tweede een toeval tijdens het scheren en hij raakte buiten bewustzijn. Hoewel het onmogelijk is om nu, 350 jaar later, alsnog een juiste diagnose te stellen, denken medici vandaag de dag dat hij een herseninfarct of een TIA heeft gehad. Teveel kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit is een van de redenen waarom je etherische oliën nooit inwendig mag gebruiken.

 

De Industriële revolutie

In de latere middeleeuwen werden steeds meer  etherische oliën en parfums geregistreerd. Deze aromatische producten werden immer nog als de grootste beschermer of genezingsmogelijkheid van allerlei ziekten gezien. In de apotheek waren Ceder, Kaneel, Lavendel, Mirre, Roos, Rozemarijn, Salie en Wierook makkelijk te krijgen.

In de 17e eeuw zien we een verdere specialisatie ontstaan. Sommige houden zich meer bezig met parfums en geur, anderen leggen zich toe op het verbeteren van de distilleermethoden. In Frankrijk, Graz, zijn in die tijd de grote parfumhuizen ontstaan.

Parfum-wb3

De alchemistisch wetenschap wordt steeds technischer van aard. Wetenschappers zijn in de 19e eeuw in staat om afzonderlijke bestanddelen van planten te isoleren. De geneesmiddelen industrie is geboren. Tegelijkertijd vervaagt de samenhang tussen materie en geest. De moderne wetenschap ziet hier geen relatie meer tussen. Door deze steeds verder gaande professionalisering verliezen de holistische kruidenleer en aromatherapie steeds meer hun geloofwaardigheid. De rol van geur is bijna helemaal terug gebracht naar een enkel gebruik in parfum, cosmetica of in ons voedsel.

april 2019
M D W D V Z Z
« sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930